Ontdek de geschiedenis en soorten appels bij Van Kekem Fruit

Soms rood. Soms groen. Soms geel. Soms zuur. Soms zoet. Soms bitter.
Hein en Kees van Kekem, in onze eigen boomgaard

De kleur en de smaak wisselt, maar de vorm is eigenlijk altijd hetzelfde: Rond.

Stukje geschiedenis.

Er bestaan meer dan 7000 soorten appels, waarvan er ongeveer 10 soorten veel worden geteeld in Nederland. De teelt van appels begon ongeveer 6000 jaar geleden in China en verspreidde zich via de zijderoute naar Europa. Zo'n 2000 jaar geleden verspreidden de Romeinen de appels verder over West-Europa. Destijds werden appels gebruikt als voedsel, drank en medicijn.

Hoogstambomen?

Veel van deze appelsoorten kwamen vroeger alleen voor in hoogstamboomgaarden. Tegenwoordig zijn hoogstambomen echter zeldzaam, omdat ze meer onderhoud vergen, moeilijker te beschermen zijn tegen ziektes en het plukken van appels bemoeilijken vanwege hun hoogte. De moderne professionele teelt maakt gebruik van bomen met een maximale hoogte van 3 meter.

‘’Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven 3350 appels’’
Appels voor jong en oud.

Kinderen kunnen vanaf 6 maanden al in gepureerde vorm kennismaken met appels. Voor baby's jonger dan 6 maanden is het het beste om de appels eerst te koken en als appelmoes te serveren. De gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 3350 appels, wat neerkomt op ongeveer 41 appels per jaar. Meer dan de helft van alle in Nederland geoogste appels wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Rechstreeks uit eigen boomgaard.

Bij Van Kekem Fruit maken we gebruik van 4 soorten appels uit onze eigen boomgaard om onze klanten in de kinderopvang, scholen, bedrijven en zorglocaties te voorzien.

Deze soorten zijn Elstar, Jonagold, Golden Delicious en Wellant.

verschillende soorten appels bij Van Kekem Fruit, bron: Fruitmasters.

Het aanbod van Wellant is beperkt, waardoor we deze slechts een paar weken per jaar kunnen aanbieden. Voor de kinderopvang geven we de voorkeur aan Elstar en Wellant, omdat we hebben gemerkt dat kinderen deze het lekkerst vinden. Voor werkfruit maken we gebruik van alle beschikbare soorten appels. De volgorde van beschikbaarheid van de verschillende appels bij Van Kekem Fruit ziet er gedurende het jaar meestal als volgt uit:

  1. Elstar (rond januari)
  2. Wellant (rond maart)
  3. Jonagold (rond juni)
  4. Golden Delicious (rond juni)

De laatste twee soorten houden het beste hun smaak en structuur in de koelcellen en zijn dan ook beter geschikt voor later in het seizoen.

Bijenkasten bij ons in de boomgaard
''lieveheersbeestjes tegen luizen en andere ongewenste insecten. Bijenkasten voor de bestuiving en het wieden van onkruid onder de bomen''

Vroeger werden er veel meer soorten appels geteeld in onze boomgaarden, maar we hebben gemerkt dat de vier soorten die we nu aanbieden het minst vatbaar zijn voor ziekten. Hierdoor hebben ze weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Vaak maken we gebruik van lieveheersbeestjes om luizen en andere ongewenste insecten te bestrijden. Ook plaatsen we bijenkasten om de bestuiving te bevorderen en onkruid onder de bomen te beheersen. Dit resulteert in een schoon en gezond product dat veilig is voor iedereen.

Deze blog is geschreven door Kees van Kekem, oprichter Van Kekem Fruit.

Anderen lazen ook