Winter: de start van ons nieuwe fruitseizoen!

Hein van Kekem, in onze boomgaard.

Mijn naam is Hein van Kekem en dit is mijn eerste blog als teler van de appels en peren voor Van Kekem Fruit. Ik doe dit al 40 jaar met veel plezier en soms ook met zorgen, we zijn namelijk erg afhankelijk van de natuur, waardoor je voor veel uitdagingen komt te staan. Ieder jaar weer worden we (zowel positief, als negatief) verrast door bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Ik geef je door middel van deze blog(s) graag een kijkje in onze eigen boomgaarden.

''Ik doe dit al 40 jaar met veel plezier en soms ook met zorgen, we zijn namelijk erg afhankelijk van de natuur''

Winter: de start van ons nieuwe fruitseizoen!

Nu hoor ik je denken; een nieuw fruitseizoen? Er is toch niets anders te zien dan alleen kale bomen met takken zonder blad en vruchten? Maar juist dít moment is van cruciaal belang voor de fruitteler, in deze periode worden de eerste bouwstenen gelegd voor de nieuwe oogst. Een heel belangrijk onderdeel hiervan is het snoeien van de boom.

Waarom snoeien?

In deze periode(januari) zijn de bomen in rust, wat je eigenlijk kan vergelijken met een soort winterslaap. De bomen hebben afgelopen zomer flinke prestaties geleverd en daar komen ze nu even van bij. Om er voor te zorgen dat de bomen vitaal blijven en aankomende zomer weer een zelfde prestatie kunnen leveren, is het belangrijk dat we snoeien. Het gaat er met name om dat er voldoende licht in de boom kan komen waardoor de knoppen en de boom goed kunnen groeien. We creëren een ‘open boom’.

Verschillende knoppen

Momenteel zijn alle bladeren van de bomen gevallen en zijn de verschillende knoppen goed zichtbaar. Er kan onderscheid gemaakt worden in vruchtknoppen (ook wel gemengde knoppengenoemd) en bladknoppen.
Vrucht-/gemengde knoppen:      geven zowel bloemen als bladeren.
Bladknoppen:                                    geven alleen bladeren, geen bloemen.

1 knop heeft 2 tot 5 bloemen waaruit in principe 2 tot 5 appels of peren kunnen groeien. De bladeren kunnen gezien worden als de longen van de fruitboom.

''Door het jaar heen zal ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen in onze boomgaard''

Het allerbeste fruit

Om het allerbeste fruit te telen zijn de volgende 3 punten van groot belang:

1. Zonlicht; om optimaal het zonlicht te benutten is zoals eerder gezegd een goede snoei nodig, we zorgen hiermee voor een ‘open boom’

2. Water; regen in het groeiseizoen is heel belangrijk. Mocht het te droog zijn, dan kunnen we eventueel via beregening of druppelbevloeiing water toedienen. Water zorgt voor het transport  van de voeddingstoffen in de boom, die dragen bij aan de ontwikkeling van de vrucht en de groei in de boom, takken en bladeren. De basis voor de uiteindelijke appel of peer.

3. Voedingsstoffen; Om de boom van zoveel mogelijk goede voedingstoffen te voorzien worden er gedurende het jaar grond- en bladmonsters genomen. Hiermee zorgen we er voor dat we heel gericht kunnen voeden. Niet te weinig, maar vooral ook niet te veel. De juiste balans is essentieel voor een mooie oogst.  

Zoals gezegd was dit het eerste blog dat ik geschreven heb. Door het jaar heen zal ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen in onze boomgaard en geef ik meer informatie over het telen van fruit. Ik hoop dat je het leuk én leerzaam vond. Tot de volgende keer!

Voor vragen over deze blog, stuur gerust een e-mail naar: info@vankekemfruit.nl

Anderen lazen ook